Evropsko video tekmovanje MARLISCO

PLAVAJMO V MORJU, NE V ODPADKIH!

Oddaja videa za video tekmovanje MARLISCO ni več mogoča.

 

Vsi videi so bili naloženi na Youtube-u pod Slovenia – Marlisco videos: video, kjer poteka javno glasovanje videov. Zbrane odzive in komentarje javnosti bo nacionalna žirija upoštevala kot dodatni izbirni kriterij.

JAVNO GLASOVANJE bo potekalo do vključno 19. marca 2014.

 

Opaziš vse tiste odpadke, ki se pojavijo na plaži? Od kod misliš, da prihajajo in kakšne težave lahko povzročijo v morju? Ali lahko kaj naredimo glede tega?

Prepričani smo, da že imaš neke zamisli in tudi odgovore na ta vprašanja – POVEJ nam jih!     

Šteješ nekje med 12 in 18 let? Potem si pa le pripravi kamero in sodeluj s svojim šolskim razredom, društvom ali klubom. To je odlična priložnost, da deliš svojo vizijo in navdihneš tisoče ljudi s svojimi idejami in sporočilom!

Pozanimaj se o problemu morskih odpadkov v Sloveniji in posnemi svojo zgodbo v kreativnem in bistroumnem kratkem videu. Povej zakaj bi nam bilo mar, kako lahko to rešimo ali kaj ste naredili v šoli oz. skupnosti glede te problematike.  Če bo tvoj video eden izmed zmagovalnih, se bomo potrudili, da bo tvoja vizija povedana jasno in glasno, skupaj z ostalimi mladimi iz Evrope!

Vse kar rabiš vedeti o tem kako sodelovati, najdeš na tej strani.

footer-b.jpg

Splošen opis

Septembra 2013, bo MARLISCO v 14 evropskih obalnih državah začel z video tekmovanjem, namenjenim mladim in njihovim šolam.

Zakaj in kako?

Video tekmovanje MARLISCO spodbuja in omogoča mladim, da se seznanijo s problematiko morskih odpadkov v evropskih morjih in delijo svojo vizijo s širšo publiko.

Mladi so vabljeni, da razvijejo in ustvarijo kratek video (največ 2 minuti), v katerem izražajo svoja stališča o problemu morskih odpadkov in postanejo akterji sprememb v družbi – ne zgolj zato, ker so naslednja generacija potrošnikov in odločevalcev, ampak ker so tudi pogosto vir navdiha in vpliva v svoji družini in skupnosti.

Pričujoči izziv bo spodbujal kritično mišljenje in aktivno državljanstvo mladih, glede problema za katerega smo odgovorni vsi in se tiče vseh nas.

Za koga?

Splošna ciljna skupina so mladi stari od 12 do 18 let, ampak konkretna starostna skupina se lahko razlikuje od države do države. Tekmovanje lahko izvajajo šole, mladinska društva ali klubi, kot reden učni program ali dodatno aktivnost. Sodelujoča skupina mora vedno imeti podporo s strani pravne osebe (npr., šole). Prosimo, preverite posebne pogoje za vašo državo in kako lahko šola izkoristi storitve, ki jih imamo za podporo določenemu številu sodelujočih ekip.

Kje?

Video tekmovanju MARLISCO se bo pridružilo 14 evropskih obalnih držav:  Italija, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Francija, Slovenija, Irska, Romunija, Nemčija, Ciper, Bulgarija, Španija, Portugalska, Turčija in Danska. Splošen okvir tekmovanja je enak za vse države, dejavniki kot so ciljne starosti, žirija in nagrade pa se določijo na ravni države. Zato, naj sodelujoči preberejo in upoštevajo informacije in pogoje, ki veljajo za njihovo državo.

Naj opozorimo, da se tekmovanje izvaja SAMO na državni ravni, kar pomeni, da sodelujoči tekmujejo samo z udeleženci iz iste države.

Kdaj?

Video tekmovanje bo sovpadalo z začetkom šolskega leta 2013/2014.

Oddaja video posnetkov bo možna med 9. septembrom 2013 (uradni začetek) in 14. februarjem 2014. Zmagovalni filmčki bodo razglašeni konec marca 2014.

In potem?...

Video posnetki bodo pričevanja o tem kako evropska mladina vidi problem in možne rešitve. Mladi  bodo postali predstavniki sprememb v družbi in njihova posneta ustvarjalna sporočila bodo osveščala in navdihovala širšo javnost.

Najzanimivejši videi bodo razposlani nacionalnim in evropskim medijem. Najboljši filmčki iz vseh držav bodo sestavljeni skupaj v končni film, ki bo združeval »glasove evropske mladine o problematiki morskih odpadkov« in bo premierno prikazan maja 2014, na pomembnemu evropskemu dogodku.

Ste se odločili za sodelovanje?

Sledite šestim preprostim korakom z učenci iz vaše šole, razreda ali društva: 

1. Registrirajte se in sodelujte v video tekmovanju.

2. Naložite »Video tekmovanje EU o morskih odpadkih – informacije za učitelje (pedagoški vidik)« in »Video tekmovanje Marlisco – Pravila in pogoji«.

3. Začetni vprašalnik (5 min) – za učence PREDEN posnamejo video. Zatem se pogovorite in  vzpodbudite razmišljanje o morskih odpadkih in tekmovanju. 

4. Začnite snemati in izdelajte svoj video!

5. Pripravite dokumente za sodelovanje in izpolnite spletno prijavnico.

6. Končni vprašalnik (5 min) – za učence POTEM, ko so že oddali video. Zatem se pogovorite kaj so se naučili o tej temi.

 

Z reševanjem začetnega in končnega vprašalnika, vsak učenec razmisli o temi morskih odpadkov pred snemanjem in o vsem kar so se naučili po izdelavi videa. Naj vsak učenec izpolni vprašalnik in zatem se v skupini pogovorite o temi.

Iz vprašalnikov izvemo kaj učenci znajo in kako razmišljajo o morskih odpadkih pred in po učenju o le-teh. Menimo, da se bo otrokov pogled po sodelovanju v video tekmovanju spremenil, saj se bodo veliko naučili o tej pomembni temi in razumeli vplive in rešitve. Rezultati te raziskave bodo posredovani na zahtevo.

Winner Video Slovenia

Title: Would you like to swim in garbage? Me not!

School name: OŠ Ivana Jagra Babiča MAREZIGE