Expoziția MARLISCO România

Aceasta este realizată în cadrul proiectului MARLISCO (MARine Litter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility - Deșeuri MARine în mările Europei: conștientizare Socială și CO-responsabilitate) și are ca scop informarea localnicilor și turiștilor cu privire la problema deșeurilor marine.

Deșeurile marine constituie o problemă atât la nivel global, dar și în cele patru bazine marine europene de la Marea Baltică, Neagră, Mediterană și Nord Estul Atlanticului. Acestea provin atât din surse marine, cât și de pe țărmuri. Deșeurile marine sunt compuse din obiecte aruncate intenționat, pierdute sau transportate de vânturi și de apele curgătoare direct în mare sau pe plajele litorale.

Expoziția cuprinde 12 panouri informative cu descrierea gamei largi a deșeurilor întâlnite în mediul marin, de unde provin acestea, ce probleme pot cauza, cum afectează mediul și oamenii, care este situația, în particular, din Marea Neagră și România, soluții pentru această problemă și cum se pot implica oamenii pentru a preveni apariția deșeurilor marine.

Pe data de 6 iunie 2014, în parcul Tăbăcărie, din Constanța, ONG Mare Nostrum a sărbătorit, cu jocuri şi premii, Ziua Mediului alături de elevii şi preşcolarii din judeţul Constanţa. Aceştia au realizat acvarii ce au reprezentat diverse peisaje marine invadate de deșeuri.

Acvariile au fost realizate din diverse materiale precum policarbonat, recipiente de plastic, pet-uri, carton în care au fost amplasate diverse viețuitoare marine, în așa fel încât să reprezinte un mediu marin, realizate din materiale reciclate și în jurul cărora au fost amplasate diverse deșeuri.

Acvariile realizate de elevi au fost expuse împreună cu 5 dintre panourile informative ce tratează tema deșeurilor marine.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_1.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_2.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_3.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_4.jpg

Vineri pe 27 iunie 2014, în Cora Brătianu, din Constanța, am lansat oficial expoziția de panouri despre deșeurile marine. Voluntarii și echipa Mare Nostrum au discutat cu cei interesați de acestă temă, aflând astfel părerea acestora prin intermediul unui chestionar. În cardrul chestionarului nu au fost colectate date personale, cid oar părerea vizitatorilor expoziției cu referirea la aceasta și la deșeurile marine.

De asemenea, împreună cu panourile au fost expuse și acvariile realizate de elevii școlilor din județul Constanța cu ocazia Zilei Mediului.

Expoziția a putut fi vizitată în Cora Brătianu, în perioada 27 iunie – 27 iulie 2014.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_5.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_6.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_7.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_8.jpg

În perioada 28 iulie – 5 august, expoziția a fost mutată în incinta Phoenicia Holiday Resort, din stațiunea Mamaia, la Piscina Tropicana. Turiștii au ocazia să afle în acest fel despre problema deșeurilor marine, cum afectează acestea mediul și cum pot participa chiar ei la diminuarea acestei probleme.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_9.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_10.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_11.jpg

Ne puteți spune părerea voastră despre expoziție accesând link-ul

http://www.psy.plymouth.ac.uk/Exhibition/(S(2qszpd5y4dgq4ipkluesspkg))/default.aspx?Lang=RO

Echipa Mare Nostrum, a organizat miercuri, 6 august 2014, între orele 10–17, o petrecere de Ziua Delfinului pe faleza din fața Radio Vacanța, în stațiunea Mamaia!

Am pregătit o mulţime de jocuri distractive cu premii atractive și demonstrații de intervenție în cazul delfinilor eșuați. Jocurile au avut ca scop educarea celor mici, dorindu-ne să îi facem pe aceștia să înteleagă necesitatea menținerii unui mediu cât mai curat și protejarea acestuia.

Turiștii au avut ocazia să afle mai multe despre problema deșeurilor marine din cadrul expoziției de panouri pe această temă. Pe tot parcursul evenimentului am discutat cu turiștii interesați de această problemă și am aflat părerea acestora despre problema deșeurilor întâlnite pe litoralul Mării Negre.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_12.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_13.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_14.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/rom_exh_15.jpg

Seria de expoziții dedicate deșeurilor marine a ajuns și la Mangalia, în data de 26 August 2014, în Portul Turistic Mangalia, unde am discutat cu turiștii despre problama deșeurilor marine la litoralul românesc al Mării Negre. 

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (5).JPG

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (6).JPG

În luna spetembrie, 1-21 septembrie 2014, am amplasat expoziția în cadrul Muzeului „Edificiul Roman cu Mozaic”, din Constanța, unde vizitatorii muzeului au avut ocazia să afle de unde provin deșeurile marine și mai ales modul în care acestea afectează mediul înconjurător. 

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (4).jpg

În perioada 13 octombrie 2014 – 6 aprilie 2015, expoziția a putut fi vizitată în cadrul Bibliotecii Județene Constanța. 

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (3).jpg

Parcursul expoziției, în România, se încheie la Universitatea Ovidius din Constanța, Campus, Corp B, Facultatea de Știițe ale Naturii și Științe Agricole. În perioada 17 aprilie 2015 – 29 mai 2015, aceasta oferă prilejul studenților să afle mai multe despre impactul deșeurilor marine asupra biodiversității, dar și modul în care noi, oamenii, ne putem implica și putem ajuta la reducerea cantității deșurilor marine.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (1).jpg

În România au avut loc 8 expoziții, în diverse locații și instituții de la litoralul românesc al Mării Negre, prin intermediul cărora peste 14.000 de persoane din toată țara, dar și turiști din toată lumea, au avut ocazia să afle mai multe desprea problema deșeurilor marine și de unde provin acestea, să înțeleagă modul prin care acestea ne afectează mediul înconjurător și implicit, pe noi, oamenii.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/RO Exhibition (2).jpg

 

 

 

Unde ne găsiți:

Facebook

MARLISCO-România https://www.facebook.com/MARLISCOro?fref=ts

ONG Mare Nostrum Constanta https://www.facebook.com/ongmarenostrum.constanta?fref=ts

YouTube

MARLISCO ROMANIA https://www.youtube.com/channel/UCaOJdifNbuGElPUW21PExUg

ONG MARE NOSTRUM https://www.youtube.com/channel/UCAkWWsOa2thqdhlFwXXtT2g

Blog ongmarenostrum.wordpress.com

Site www.marenostrum.ro

Contact:

ONG Mare Nostrum
Addresă: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711
Tel/Fax: +40241/612422; +40341/407432
E-mail: office@marenostrum.roevent@marenostrum.ro